Apron memuru nedir, apron memuru ne iş yapar ?

Apron memuru Devlet Hava Meydanları İşletmesinde İdari hizmetler sınıfında yer alan bir memur ünvanıdır. Apron memurları genel olarak  uçakların pistlerdeki park planlaması ve  havaalanlarında hava trafik kontrolünü sağlarlar. Apron memurlarının görevlerinden bazıları şunlardır:
  • Havaalanı apronlarında havayolu ve yer hizmet kuruluşlarının faaliyetlerini kontrol etmek, rapor düzenlemek.
  • Havalimanlarında uçakların geliş gidiş zamanlarına, konaklama sürelerine ve tiplerine göre  park planlamasını yapmak.
  • Havalimanında kuş ve vahşi hayatla mücadele çalışmalarını yapmak.
  • Uçaklara “Follow Me” hizmeti vermek.
  • Yerli ve yabancı VİP yolculara Protokol Hizmetlerinin ( kırmızı halı serilmesi, uçaklarına follow me yapılması v.b. ) verilmesini sağlamak.
Yukarıda da bazı görevlerden bahsettiğimiz gibi özetle Apron memuru havaalanına inen uçakların park pozisyonlarını düzenleyen gerekli kurallara uymayanlara ceza kesebilen bir kontrol mesleğidir.
APRON MEMURU HANGİ SAATLERDE ÇALIŞIR ?Havaalanları arasında farklılık gösterebilir.  Bazı havaalanlarında normal mesai sistemi vardır, bazırlarında ise 12 saat çalışma 24 saat dinlenme şeklinde olabilir.

KİMLER APRON MEMURU OLABİLİR ?
DHMİ genelde önlisans mezunları arasından almaktadır. Önlisans kpss puanına göre ÖSYM atamalarında başvurulabilir.Apron memuru kadroları en yüksek puanla kapatmaktadır. Nedeni ise diğer kamu kurumlarında çalışan personellere göre mali ve sosyal olanakları çok çok iyidir.
APRON MEMURU OLABİLMEK İÇİN KPSS’DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR ?Geçen senelerde yapılan alımları göz önünde bulundurursak önlisas alımların puan aralığı 94-100 arasıdır.
APRON MEMURU NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?2013 Temmuz itibariyle bekar  en düşük maaş 2500-3000 TL civarındadır. Bu rakama mesailer ve havacılık tazminatı dahil değildir.